Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα νόμο με τον οποία αυξάνεται ο αριθμός των ελεγχόμενων κρατικών υπαλλήλων που θα υποχρεούνται να εξασφαλίζουν άδεια πριν από την ανάληψη εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, μετά την αποχώρησή τους από τη θέση που κατείχαν στον δημόσιο τομέα ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ο νόμος θεωρείται ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά σε φαινόμενα διαπλοκής και διαφοράς.
Μεταξύ των πρώην κρατικών υπαλλήλων περιλαμβάνονται και ο Γενικός και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, όπως και οι δικαστές.
Σημειώνεται ότι το 2019 είχε διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής του νόμου αναφορικά με τα ελεγχόμενα πρόσωπα με τη συμπερίληψη και άλλων κρατικών αξιωματούχων, καθώς και όλων των υπαλλήλων του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα οι οποίοι υπηρετούν σε θέση ανώτερη της μισθοδοτικής Κλίμακας Α13.
Με τη νέα επέκταση του πεδίου εφαρμογής, η νομοθεσία επεκτείνεται στον Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, στους δικαστές οιουδήποτε δικαστηρίου., στον Αρχηγό και Υπαρχηγό Εθνικής Φρουράς, στον Αρχιπύραρχο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στα μέλη της Αστυνομίας Κύπρου, στα μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στα μέλη του Στρατού της Δημοκρατίας καιστα πρόσωπα, όπως αυτά ορίζονται στον όρο «υπάλληλος του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα», τα οποία υπηρέτησαν με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου.
Μιλώντας στην Ολομέλεια ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου, έκανε λόγο για μια μικρή αλλά σημαντική στιγμή για το Κοινοβούλιο, αφού για πρώτη φορά εντάσσεται σε νομοθεσία κάτι που αφορά τους δικαστές. Λόγω της διάκρισης των εξουσιών, είπε, αυτό είναι δύσκολο και περιορισμένο, πρόσθεσε ωστόσο ότι το συγκεκριμένο αφορά το πέρας της εργασίας τους ως δικαστές.
Με το νόμο, όπως είπε, ζητείται να ενταχθούν στη διαδικασία να ζητούν έγκριση για τα πρώτα δύο χρόνια, όπως συμβαίνει με όλους τους υπόλοιπους δημόσιους λειτουργούς. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι παρά τις προθέσεις που είδαν να υπάρχουν από το δικαστικό σώμα και την Νομική Υπηρεσία, δεν θα υπάρξει αναπομπή του νόμου, ενώ είπε ότι κάποια στιγμή χρειάζεται όλοι «να έχουμε την ίδια αντιμετώπιση».
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης είπε ότι στα πλαίσια της αύξησης του ελέγχου θα πρέπει όσοι συμπεριλήφθηκαν σε αυτή την πρόταση να δεχτούν την επέκταση του νόμου και στους ίδιους, ενώ σημείωσε ότι θα έπρεπε αυτοβούλως να επιδιώξουν τη διαφάνεια και τη λογοδοσία.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι η διάκριση των εξουσιών αφορά αποκλειστικά το κομμάτι της άσκησης της αρμοδιότητας των δικαστών και δεν παρεμβαίνει η Βουλή σε ζητήματα που αφορούν δικαστική ύλη. Πρόσθεσε ότι τα διαδικαστικά ζητήματα δεν αφορούν τη διάκριση εξουσιών και ότι πρόκειται για διαδικασίες που ενεργοποιούνται μετά τη λήξη της ιδιότητας του δικαστή.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Μαρίνος Μουσιούττας ανέφερε ότι ο νόμος αποτελεί βελτίωση και μπορεί να μην είναι τέλειος, αλλά είναι πολύ καλύτερος από αυτόν που υπάρχει.
Η Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Αλεξάνδρα Ατταλίδου είπε ότι ο νόμος αυτός επιδιώκει να είναι όλοι οι πολίτες ίσοι έναντι του νόμου, όσον αφορά πρώην αξιωματούχους και υπαλλήλους του δημόσιου τομέα. Έκανε έκκληση σε όλους όσοι θεωρούν ότι επηρεάζεται η ανεξαρτησία τους να δεχτούν αυτό το νόμο που έχει να κάνει με αυτούς που θα σταματήσουν να ασκούν το καθήκον τους.
πηγή: ΚΥΠΕ